Udskift brokkeriet og erstat det med handling!

Opfordringen kommer fra den tidligere rocker Torben Bohnhardt som i dag er daglig leder og kontaktperson i foreningen HeadON. Det er også et dybtfølt ønske som han gerne vil sende ud til virksomhederne i nærområdet. Fordi brok intet godt gør. Det gør til gengæld det at tage et medansvar. For sig selv og for samfundet. Og det er Torben et unikt eksempel på.

Sammen med advokat Thomas Kaehne Ghiladi stiftede Torben Bohnhardt i november 2013 foreningen HeadON. HeadON er et tilbud om afkriminalisering til unge drenge som ønsker at forlade deres kriminelle miljø og starte forfra. Tilbuddet består af blandt andet personlige mentorforløb og forskellige aktiveringstilbud. Muligheder som Torben selv savnede, da han forlod det barske bandemiljø i 2007.

Fra cool gangster til ensomhed uden identitet

Med beslutningen om at forlade bandemiljøet, startede også en personlig rejse som bød på masser af personlige udfordringer og ensomhed.

“Når man forlader sin bande og sit miljø, er man pludselig helt alene og uden identitet. Vi hjælper de her drenge med at få opbygget en helt ny identitet, samtidig med at vi hjælper dem til at indgå i et nyt fællesskab. Uden dette er der stor risiko for at de falder tilbage til den gamle kriminelle rolle – som utvivlsomt er uhensigtsmæssig på vejen ud af kriminaliteten – men så er man da i det mindste noget!”, fortæller Torben.

Et rum af support og tillid skaber forandring

Kandidaterne hos HeadON har oplevet mange svigt og mistillid. Derfor tager det lang tid at opbygge tillid og fortrolighed til de nye. Kernen i HeadON er derfor tilbuddet om en personlig “wingman”. En “wingman” er en mentor, som selv er mønsterbryder og derfor let kan relatere sig til den unge og dennes udfordringer ud fra egne oplevelser og erfaringer.

“Det afgørende er, at vi aldrig mister troen på vores kandidater. Og at de ved, at at de kan have 100 procents tillid til os. Og brænder det på, kan de altid få hjælp – 24/7”, siger Torben.

I HeadONs lokaler er der plads til fællesspisning og hygge over et spil pool eller med en film på storskærmen i tv-stuen. “Det er meget centralt med dette rum, fordi vi her giver dem mulighed for at være sammen med andre unge, så de undgår ensomheden”, fortsætter Torben.

Udover det sociale tilbud er der også mulighed for tilskud til træning, svømning og cykling. Og der er mulighed for coaching, terapi, hypnose samt gældsrådgivning. Muligheder som primært finansieres af indtægter fra Torbens foredrag rundt omkring i Danmark.

Investering i de unge er et fællestræk

I forbindelse med at HeadOn i december 2015 flyttede ind i nye og større lokaler på Oddervej, opstod samtidig også et stort behov for møbler til både spise- og opholdsrum samt til møde- og kontorlokalerne.

Da midlerne var små, tog Torben kontakt til 3R Kontor med henblik på at blive medlem af donationsnetværket, som gør det muligt at få gratis møbler. Når valget faldt på 3R Kontor, skyldes det også det socialøkonomiske ansvar, som er solidt forankret i virksomheden.

“Jeg er utrolig taknemmelig for 3R Kontors imødekommenhed og generøse tilbud om at donere møbler til vores hus. Vi har fået kontormøbler, spisebord og stole samt nye møbler til vores store mødelokale. Samtidig har vi fået kunst og planter, som gør det lidt mere hyggeligt“, fortæller Torben.

Han fortsætter og siger; “og så er det er jo fedt, når en lokal virksomhed – en nabo til os – tager det medansvar, som jeg beder flere tage. Hvis vi hjælper de unge væk fra kriminaliteten, så laver de jo heller ikke indbrud i virksomhederne”. Det ved de hos 3R kontor, og det sætter vi stor pris på – tak for et godt naboskab og for at tage et medansvar”.